Sprint naar content

Leraar Engels (deeltijd)

De student van de opleiding Engels werkt op zijn laptop

Leraar Engels (deeltijd)

Hbo-bachelor
Deeltijd
Tilburg
Sittard

Heb jij passie voor de Engelse taal en cultuur en wil je bijdragen aan een grenzeloze toekomst voor jongeren?

Hoe werkt aanmelden?

Deadline: 1 februari of 1 mei

Kennismaken?

Proefstuderen, open dagen en meer

A window to another world....

Stap in de uitdagende wereld van de docent Engels. Met de hbo-opleiding Leraar Engels in deeltijd leer jij over de Engelse taal en cultuur en hoe je inspirerend lesgeeft. Jij geeft jongeren handvatten voor de toekomst: de Engelse taal verbindt en geeft wereldse kansen.

Past de deeltijdopleiding Leraar Engels bij jou?

  • Het Engels is helemaal jouw ‘cup of tea’

    Je wilt er nog veel meer over weten!

  • Alles ontdekken over lesgeven, taalverwerving en het werken met tieners

    Van Engelse literatuur en gewoontes tot taalleren en je eigen professionele ontwikkeling.

  • Jij zoekt betekenisvol werk, met een studie die past in jouw leven.

    In deeltijd volg jij je eigen (mogelijk verkorte) studieroute.

Bekijk ook deze opleidingen

1 vergelijkbare opleiding

Master of Business and Management

4 jaar s' Hertogenbosch

Mensen maken de opleiding

Evelien

Student, Leraar Engels Sittard

Later word ik lerares. Dat is wat de 38-jarige Evelien Niëns vroeger altijd tegen zichzelf heeft gezegd. Lange tijd kwam het er niet van. Ze heeft jaren geleden gekeken of de pabo iets voor haar zou zijn, maar dat bleek niet het geval. Vervolgens ging ze een opleiding bedrijfscommunicatie doen, waar ze uiteindelijk een baan als communicatieadviseur aan overhield. “Maar bij iedere banenwissel die ik maakte, dacht ik: zal ik toch voor het voortgezet onderwijs gaan?” Er bleek maar één antwoord op die vraag te zijn. Evelien zit inmiddels in het eerste jaar van de flexibele deeltijdopleiding Leraar Engels bij Fontys Lerarenopleiding Sittard (FLOS).

Waarom Engels? “Ik vind het een mooie taal, ik heb er een passie voor. Een paar jaar geleden was ik op reis en kwam ik in contact met een groep Engelsen. Hun humor en taalgebruik waren briljant. Ze hebben mijn liefde voor de Engelse taal versterkt. Een avond met de BBC is voor mij beter dan een zak chips.”

Zelf het tempo bepalen

Het is Evelien haar doel om de passie voor de Engelse taal over te brengen op leerlingen. En dat hoopt ze te kunnen bereiken door deze studie. Evelien doet een verkorte deeltijdopleiding, dat inhoudt dat ze zelf haar tijd in kan delen. “Je kunt je eigen tempo lopen, dat vind ik heel prettig aan deze opleiding. Wil je snel gaan, dan ga je snel. Liggen jouw prioriteiten tijdelijk ergens anders, dan neem je gas terug. Natuurlijk ligt er een basis die je moet volgen, maar eigenlijk kun je het zo gek maken als je zelf wil.”

Evelien heeft in de afgelopen tijd behoorlijk wat gas gegeven. “Maar dat komt ook omdat ik geen gezin heb. De studie neemt behoorlijk wat tijd in beslag, voor mij zo’n vijftien uur per week. Ik werk 32 uur per week en studeer ernaast. Het is prima te combineren. Sterker nog: ik krijg er juist energie van.”

Zelfstandigheid

De 38-jarige vrouw zit in haar eerste jaar en heeft er zelf voor gekozen om nu al een stage te lopen. Haar eerste dag zit er inmiddels op. Die is goed begonnen. “Bij deeltijd wordt er een bepaalde mate van zelfstandigheid van je verwacht. Er komt veel op je af, alles is nieuw. Het is wennen, maar als ik voor de klas sta, denk ik: hier wil ik zijn.”

Evelien heeft voor Fontys Lerarenopleiding Sittard gekozen vanwege het aanbod dat de school heeft. En dan vooral de mogelijkheid om binnen twee jaar tijd een complete studie af te ronden. Het is een goede keuze geweest, zo blijkt. “Als je twijfelt over of je de studie moet gaan volgen, zou ik zeggen: gewoon doen! In het ergste geval is het niks. Als je het nooit hebt geprobeerd of je doet het niet, dan kom je er ook niet achter. Ik was zelf ook zo iemand: ik wist niet waar ik moest beginnen. Het feit dat ik mijn studie zelf in kan delen, vind ik heel prettig.”

Of Evelien anderen zou aanraden om voor deze opleiding te kiezen? Daar is geen twijfel over mogelijk. “De docenten zijn heel laagdrempelig, betrokken en kundig. De mensen maken de opleiding. Alles kan, alles mag. Je moet niet twijfelen, maar gewoon doen.”

Evelien als docente

“Ik wil een docent zijn die een goed leerklimaat overbrengt op leerlingen, waarin ze zich veilig voelen en er ruimte is voor humor. Ik blijf zelf graag in ontwikkeling maar vind het daarnaast ook interessant om te zien hoe anderen leren. Ik gun het andere mensen om ermee bezig te zijn en er plezier uit te halen.”

Gouden tip

“Zeker in het begin van de opleiding komt er veel op je af, maar geen paniek: alles komt goed.”

Ik wil leerlingen iets laten bereiken in hun leven

Marselien

Student, Leraar Engels Tilburg

Waarom heb je voor de opleiding Leraar Engels gekozen?

“Toen ik van de havo kwam woonde ik nog in Suriname en begon ik vol goede moed aan een economische studie. Helaas merkte ik al snel dat dat niet voor mij was weggelegd: ik werd niet warm van het bedrijfsleven. Toen ik per toeval in een gesprek belandde met mijn schoonzus en haar buurvrouw, kwam ik erachter dat het onderwijs iets voor mij moest zijn. Ik hoorde dat die buurvrouw het werken in het onderwijs niet trok, omdat ze de problemen van het werk mee naar huis nam. Toen dacht ik: ‘ik kan dit wel’. Ergens wist ik dat het leraarschap al mijn hele leven in me zit. De keuze was goed. Ik ben erachter gekomen dat ik het onwijs leuk vind om met kinderen te werken. Het is een hele interessante doelgroep. Leerlingen van middelbaar onderwijs worden vaak van een negatieve kant bekeken. Mensen zeggen dan: ze luisteren niet, ze zijn rebels… Maar als je je iets meer verdiept in ze, kom je erachter dat ze hele interessante dingen meemaken. Ze zitten in een hormonale en fysieke ontwikkeling en worden geconfronteerd met ontzettend veel situaties. Ik voel die kinderen feilloos aan. Precies dat heb je nodig in het onderwijs.”

Hoe combineer jij je studie met werk en privé?

“Ik heb momenteel geen baan naast mijn studie. Ik combineer de studie met het huishouden en dat is soms al pittig genoeg. Inmiddels ben ik 51 en hoewel ik me nog helemaal niet oud voel, besef ik goed dat studeren op deze latere leeftijd nu eenmaal wat langzamer gaat dan bij jongere mensen. Ik moest er ook weer best even inkomen, na dertig jaar niet meer in de schoolbanken te hebben gezeten. Daarom ben ik blij dat ik me nu volledig op de studie kan focussen, ook al is het parttime. Van medestudenten hoor ik vaak dat de combinatie met werk best heftig kan zijn.”

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal ontwikkelen?

“Wat ik leuk vind is dat deze opleiding niet alleen maar draait om theorie, maar dat ook je creativiteit wordt aangewakkerd. Bij het ontwerpen van lessen bijvoorbeeld is dit een belangrijk onderdeel. Bij sommige vakken word je geconfronteerd met zwakke of juist sterke eigenschappen. Dat is goed, daardoor kun je jezelf nog meer ontplooien.”

Hoe wil jij straks het verschil maken in het onderwijs?

“Mijn wens is dat ik kinderen kan meegeven dat ze uniek zijn. En dat ze zichzelf mogen zijn, altijd. Ik wil ze iets laten bereiken in hun leven. Dat doe ik door me in te leven in hun leefwereld. Laatst was er een meisje waarvan ik gewoon zag dat ze mij als docent niet leuk vond. Totdat ik op de gang mee begon te zingen met een liedje dat zij en haar vriendin afspeelden. Ik kende het nummer van mijn eigen kinderen. Verwonderd keken ze me aan. Sindsdien is ze helemaal veranderd in mijn lessen. Als docent vind ik het belangrijk om een band te creëren, maar je moet wel weten hoe dat moet.”

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen?

“Het belangrijkste is denk ik dat je moet beseffen dat je niet alleen een vak studeert, maar dat je ook kiest voor het leraarschap. Welk vak je ook kiest, aardrijkskunde, Engels, geschiedenis.... Dat is allemaal leuk natuurlijk, maar zolang je niet met kinderen kunt omgaan moet je je afvragen of het leraarschap wel bij je past. Je moet echt van kinderen houden. Zolang je dat doet, is het een geweldige studie. Ik kijk nu al uit naar de jaren die nog volgen!”

Student heeft Engels les
Jouw opleiding

Werk aan je kennis en vaardigheid als docent Engels

Van taalstudent naar taaldocent. In de deeltijdopleiding Leraar Engels combineer je vakinhoud met onderwijskunde. Je dompelt je onder in de Engelse taal, literatuur en de cultuur van Engelstalige landen. Pedagogiek, (vak)didactiek en werkplekleren bereiden je voor op werken met taalleerders.

Jouw opleiding

Wat ga je leren?

  • Engels lezen, spreken, schrijven en dromen

    Na de opleiding spreek jij Engels op near-native speaker niveau (C2).

  • De breedte én diepte in van je vak

    Leren over land en volk, taal en culturen, creatief lesgeven en taalleren op verschillende niveaus.

  • Ontdekken wie jij bent als leraar

    Theorie en praktijk helpen je te ontdekken wat werkt voor jou en je leerlingen.

Jouw opleiding

Hoe zien de komende jaren eruit? 

Een afwisselende mix van vakinhoud, vakdidactiek, onderwijskunde en werkplekleren (stage) bereidt jou voor op jouw toekomst als docent Engels. In deeltijd studeer jij flexibel. Je studieroute stel je vast in overleg met je studentcoach. Deze is afhankelijk van jouw achtergrond.

Studenten van de opleiding Engels zijn aan het praten
Jouw toekomst

Geef leerlingen handvatten voor de toekomst

Na de lerarenopleiding Engels ben jij klaar voor het docentschap binnen het tweedegraads onderwijs. De opleiding is ook een goede voorbereiding op een functie als ontwikkelaar van lesmaterialen of als docent buiten het onderwijs. Of studeer jij door voor je eerstegraads lesbevoegdheid?

Toelating & aanmelden

Toelatingseisen

  • Met een havo-, vwo-, of mbo-diploma (niveau 4) ben je direct toelaatbaar.

  • Niet de juiste vooropleiding?

    Geen zorgen. Je kunt mogelijk toch toegelaten worden. Bekijk de volledige toelatingseisen voor de mogelijkheden.

Toelating & aanmelden

oelatingsassessment

Bij deze opleiding hoort een intaketoets: CPE Reading and Use of English. Met een score van 60% of hoger laten we je toe.

Meer informatie
De campus

Kom studeren bij Fontys en ontwikkel jezelf tot een gewilde professional

Onze campussen bieden veel om jouw talent en kennis optimaal te ontwikkelen en te laten bloeien.

Kosten opleiding

Benieuwd wat deze opleiding kost?

Bereken je collegegeld met de collegegeldmeter. Buiten collegegeld heb je ook ander kosten zoals literatuur en materialen. In sommige gevallen is subsidie mogelijk. Ontdek hier alle subsidiemogelijkheden

Collegegeld berekenen

Leraar Engels (deeltijd)

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Deeltijd

Locatie(s)

Tilburg, Sittard

Specificaties

Leraar Engels (deeltijd)

Startdatum

September, Februari

Taal

Nederlands

Opleidingsduur

4 jaar

Opleidingstype

Hbo-bachelor

Opleidingsvorm

Deeltijd

Locatie(s)

Tilburg, Sittard

Deadline: 1 februari of 1 mei

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Leraar Engels

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • Aanmelden

    Meld je aan voor de opleiding via studielink. Doe dit uiterlijk vóór 31 augustus.

    Bij enkele opleidingen is instromen gedurende het studiejaar mogelijk.
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

    Meer informatie over de Studiekeuzecheck
  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 2 september

    Start eerste lesweek

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • Aanmelden

    Meld je aan voor de opleiding via studielink. Doe dit vóór 1 februari.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

    Meer informatie over de Studiekeuzecheck
  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 10 februari

    Start eerste lesweek

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • Aanmelden

    Meld je aan voor de opleiding via studielink. Doe dit uiterlijk vóór 31 augustus.

    Bij enkele opleidingen is instromen gedurende het studiejaar mogelijk.
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

    Meer informatie over de Studiekeuzecheck
  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 2 september

    Start eerste lesweek

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • Aanmelden

    Meld je aan voor de opleiding via studielink. Doe dit vóór 1 februari.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

    Meer informatie over de Studiekeuzecheck
  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 10 februari

    Start eerste lesweek

Studiekeuze activiteiten

Kennismaken met Leraar Engels

Meld je aan voor een dag proefstuderen, meeloopdag met een student, online voorlichting of andere studiekeuze activiteiten.

Heb je een vraag?

We helpen je graag. We zijn bereikbaar op ma t/m vrij tussen 08:30 en 17:00 uur.

Stel je vraag aan de opleiding in Tilburg

Stel je vraag aan de opleiding in Sittard

Vragen die wij vaak krijgen

De reguliere deeltijdopleiding duurt net als de voltijdopleiding 4 jaar. Heb je al een (gedeeltelijk) afgeronde bachelor, dan zijn er mogelijkheden voor vrijstellingen. Je kunt dan de opleiding in 2 tot 2,5 jaar afronden. Wij nemen graag alle opties met je door.

Welke locatie je ook kiest, jij kiest voor een opleiding met een persoonlijke sfeer en goede begeleiding. Verschillen zitten voornamelijk in het rooster en in de grootte van de campus. Bezoek een open avond of maak een afspraak voor kennismaking om te kijken welke locatie bij jou past.

Om Engels docent te worden en je tweedegraads lesbevoegdheid te behalen, volg je de hbo-bacheloropleiding Leraar Engels. Je wordt dan Bachelor of Education. De toelatingseisen en het instapniveau voor de deeltijdopleiding kunnen per locatie verschillen en vind je onder het kopje ‘Toelating'.

Jouw salarisinschaling als leraar Engels is volgens de cao voor het voortgezet onderwijs (vaak instap in loonschaal LB) of middelbaar beroepsonderwijs (loonschaal LB/LC) en afhankelijk van de afspraken die je maakt met je werkgever.

Engels is de grootste wereldtaal. Hoewel het schoolvak niet meer een groot tekortvak is, zijn er goede kansen op werk. Voor de klas, maar ook rondom internationaliseringsbeleid of in een coachende rol binnen het tweetalig onderwijs. Ook buiten de onderwijsbranche liggen educatieve kansen.